dissabte, 5 de maig del 2012

5/05/2012

Com aprenem les llengües?


TEORIES PSICOLÒGIQUES


És hora de parlar de quines són les teories psicològiques que influeixen en el meu aprenentatge, com vaig dir a l’entrada anterior. Crec que les he tastat gairebé totes, dic gairebé perquè de la humanista no en tinc ni rastre. Amb els meus professors els era ben igual si nosaltres, els alumnes, teníem ganes de fer aquella lliçó o aquella activitat, s’havia de fer i punt. En les meves classes de llengües, les teories que més he experimentat han estat la cognitiva i la conductista. Per una banda, la cognitiva és aquella que es basa en els processos interns que construeixen l’aprenentatge de l’alumne/a. A l’escola ja vam començar a fer exercicis 
de comprensió lectora i, de fet, no n’he deixat de fer. Penso que és molt important entendre el que llegim, perquè sinó, de què et serveix? Com ja he esmentat en alguna de les entrades anteriors, llegint es poden aprendre moltes coses. Això mateix ens ho havien repetit molt a l’escola, ja que vam estar inscrits a la Cucafera i al Reporter DOC per tal de fomentar la lectura d’una manera més amena. Tornant a les teories, en les assignatures d’anglès i francès, no només fèiem comprensió lectora, sinó també comprensió oral i per treballar-la, en la majoria dels exercicis es tractava de marcar amb una creu si els enunciats eren verdaders o falsos segons l’enregistrament. Per altra banda, la teoria conductista també va marcar el meu aprenentatge. Aquesta, com el seu nom indica, es basa en la conducta, en formar hàbits. Per exemple, a llengua catalana, la professora ens feia dictats i les faltes d’ortografia que cometíem les havíem de copiar al quadern unes quantes vegades. En general, als exàmens havíem de memoritzar la informació tal i com ho deia al llibre i després vomitar-la i, evidentment, al dia següent ja no se’n recordava ningú del què havia posat a l’examen. És per això que a 4t d’ESO vaig tenir alguns problemes amb l’assignatura de Ciències socials, ja que el professor no volia que li vomitéssim el que deia al llibre, sinó que preferia que li expliquéssim la lliçó amb les nostres pròpies paraules. Evidentment, no era l’única que li va costar l’assignatura, ja que la majoria havíem après a memoritzar i no a raonar. Ara que ho escric, m’adono de la gravetat de la situació i dono les gràcies a aquell professor que ens va fer suar, i al mateix temps aprendre de veritat. La teoria sociocultural no la vaig pràcticament experimentar fins a la universitat, on la majoria de treballs eren en grup. Crec que és una molt bona metodologia, ja que no estem sols i és necessari saber interactuar amb la gent que t’envolta perquè entre tots construïm el món.  

3 comentaris:

  1. Hola Anna! Tengo una pregunta. Ya he leído en otros blogs que cuando hablan de la psicología humanista, algunos compañeros opinan, como tú, que en su aprendizaje de idiomas casi no hay rastro de ella. A partir de esto deduzco que quizás entendí mal en qué consistía esta psicología, porque yo sí que creo que hubo influencia de ella en nuestro aprendizaje en la uni.

    Según mis apuntes de clase, las ideas básicas de la p. humanista son que, además de intentar hacer que las clases sean lo más cómodas para los aprendices, los profesores buscan realizar actividades que puedan motivar al alumnado según sus intereses. Partiendo de eso pensé directamente en las clases de Producción Inglés del año pasado en las que, por ejemplo, nos enseñaban cómo preparar entrevistas de trabajo, currículums vitae, cómo realizar buenas presentaciones orales, etc. (Todas ellas, actividades que supuestamente nos tendrían que motivar, ya que nos encontraremos algún momento en esas situaciones). ¿Qué opinas? ¿Crees que entendí mal? O simplemente la gente opina que no hay mucha influencia de esta psicología porque no hemos hecho actividades que les motiven o resulten de interés? Quizás es una pregunta estúpida, pero puede que yo no haya entendido bien.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sofia, no es una pregunta estúpida para nada! me gusta mucho que me lo preguntes ;) yo creo que las clases de inglés pueda que quisieran tener un enfoque humanístico pero creo que era más bien sociocultural, ya que la profesora no preguntaba qué queríamos hacer, sino que las actividades ya estaban organizadas (de algun modo) y el objetivo era interaccionar y comunicarnos en inglés con los compañeros. Sin embargo, la teoría humanista y la teoría sociocultural pueden estar relacionadas con lo que tu has dicho de "realizar actividades que puedan motivar al alumnado según sus intereses".
      Eso es lo que he entendido yo, espero que te haya ayudado!

      Elimina
  2. MMm... sí, creo que sí que me ha ayudado. Ya había leído en el blog de Anita, creo, lo de que con un enfoque humanístico se aprende más lo que el aprendiz quiere que lo que el profesor quiere que aprendan. Pero me parece muy difícil aplicar entonces un enfoque así, porque dependiendo del contexto te encuentras con gente que quiere aprender cosas muy variadas o no quiere aprender nada (como en una clase de alumnos desmotivados de la ESO, por ejemplo). Si alguien más comenta esta entrada y puede dar su opinión y compartir sabiduría acerca de esto, genial.

    ResponElimina